Memorial Van Damme

Memorial Van Damme

Het stadium wordt stil. Op jullie plaatsen, klaar voor de start en met een geweershot wordt er aan een unieke wedstrijd begonnen. De moedige Keniaan Kipkoech start zijn wedstrijd tegen de Belgische zonnewagen op de Memorial van Damme met veel overgave. Hij loopt al snel uit tot een aanzienlijke voorsprong van 200 meter, in een wedstrijd die slechts 600 meter lang is. Kan de zonnewagen zich nog behoeden van een afgang voor een publiek van 46.000 toeschouwers?


Uitpakken, klaarzetten en in spanning wachten

Na alles uitgepakt te hebben, plaatsen we onze auto aan de ingang van tribune 1. Zo konden de toeschouwers alvast een blik  werpen op de zonnewagen. Ruim voor de start verplaatsen we hem naar de zijkant van de piste en dan was het wachten geblazen. We zien de tribunes vollopen, en de stress komt naar boven. Op zo’n moment komen er meerdere doemscenario’s in je op. Wat als de auto verliest? Wat als er een technisch mankement is? Nog 5 minuten te gaan. De medaillisten van Rio doen hun intrede in het stadium. Er heerst veel sfeer eenmaal Nafi Thiam voorbijkomt in haar praalwagen, voor ons was dit een teken dat we ons konden klaarzetten op de piste.

 

De wedstrijd

Kipkoech en de zonnewagen staan zij aan zij klaar klaar. Het starschot gaat af en Kipkoech vertrekt vliegensvlug uit de startblokken. Onze zonnewagen vertrek veel trager dan hem. Het belooft een helse inhaalwedstrijd te worden. Een zonnewagen is dan ook niet gemaakt om snel op te trekken, de machine is eerder gemaakt om gedurende lange tijd op hoge snelheden te kunnen rijden.

 

 

Het stadium springt recht als ze zien dat de zonnewagen tempo begint te maken. Eenmaal op snelheid gaat het goed. De professionele piloot Bert Longing loodst de wagen moeiteloos door de bochten op de atletiekpiste en krijgt de atleet op 100 meter van de eindstreep in zicht. Het publiek gaat door het dolle heen en begint te klappen en roepen. De spanning is te snijden op dit cruciale moment. Bert Longin zet door, versnelt nog wat en finisht 3 seconden voor de atleet. Yes, het is gelukt!

 

Euforie in het stadium

Kort nadien zitten we met heel het team te genieten in het stadium van de Memorial, waar onze zonnewagen net gereden heeft. Eén ding staat vast, de stunt heeft het team extra gemotiveerd om de volgende zonnewagen nog beter te maken. We gaan voor goud op de Bridgestone World Solar Challenge in oktober 2017.

 

 

Webdesign by