Lessenpakket

Naast één van de meest efficiënte zonnewagens ter wereld bouwen wilt het Belgisch Solar Team ook jongeren inspireren en hen de mogelijkheden van techniek laten ontdekken. Daarom werd er een mini-lessenpakket uitgewerkt waarbij verschillende onderdelen van de zonnewagen (batterij, zonnepaneel, aerodynamica ...) eenvoudig worden uitgelegd.

De batterij van een zonnewagen

Hoe kunnen we met een zonnewagen rijden als de zon niet schijnt? Wat doen we met zonne-energie als de wagen stilstaat? Daarvoor gebruiken we een batterijpakket! Dat batterijpakket laden we op met het zonnepaneel. Als de zon even niet schijnt, gebruiken we de energie uit het batterijpakket om verder te rijden. In deze les leggen we uit hoe zo’n batterijen juist werken!

Lees meer

Het zonnepaneel

Het zonnepaneel is wat van de BluePoint Atlas een zonnewagen maakt. Maar hoe werkt dat zonnepaneel nu eigenlijk? In deze les leggen we uit hoe de stralingsenergie van de zon in elektrische energie wordt omgezet. Om dat te doen, kijken we naar de werking van zonnecellen, dat zijn de onderdelen waaruit een zonnepaneel is opgebouwd.

Lees meer

De krachten op een zonnewagen

De zonnewagen gaat vooruit en de wielen van de zonnewagen blijven steeds op het wegdek. Dat komt door de krachten die op de zonnewagen werken. Maar hoe werken die krachten nu juist, en welke verschillende krachten zijn er? We bespreken vijf krachten. De eerste is de zwaartekracht, die ervoor zorgt dat de wielen van de zonnewagen tegen het wegdek worden gedrukt. Die wielen ondervinden daardoor een andere kracht: de rolweerstand. Over weerstand gesproken: er is ook luchtweerstand, de kracht van de luchtdeeltjes rond de wagen die opzij geduwd worden door de wagen. Naast luchtweerstand veroorzaakt de lucht ook lift, die de wagen omhoog duwt. Tot slot is er de kracht die de wagen vooruit helpt: de aandrijvingskracht van de motor.

Lees meer

De aerodynamica van een zonnewagen

Vanwaar haalt de zonnewagen zijn bijzondere vorm? En wat heeft dat te maken met lucht? Het heeft alles te maken met aerodynamische krachten. Die worden veroorzaakt door stilstaande luchtdeeltjes die tegen de zonnewagen botsen, en zo een kracht leveren op de wagen. De zonnewagen moet die luchtdeeltjes opzij duwen en verbruikt zo energie. Hoe minder luchtdeeltjes de wagen opzij moet duwen, hoe minder energie hij verbruikt en hoe groter de kans dat hij de wedstrijd wint!

Lees meer

De motor van een zonnewagen

De zonnewagen van het Belgische Solar Team rijdt op zonne-energie. Die zonne-energie wordt, via het zonnepaneel, omgezet in elektrische energie en dan naar een elektromotor gestuurd. Die elektromotor zet de elektrische energie om in bewegingsenergie. In deze les bespreken we hoe die dat doet!

Lees meer

De ophanging van een zonnewagen

De zonnewagen van het Belgische Solar Team rijdt tijdens wedstrijden over de openbare weg en dat over de hele wereld. Die komt onderweg dus al eens een put of drempel tegen! Hoe kan de wagen die drempels en putten aan, zonder schade te lijden? Dat is waar de ophanging in het spel komt. Die bestaat uit een veer en een demper. In deze les nemen we een kijkje naar de veer. Die absorbeert als het ware een deel van schok die de zonnewagen ondergaat wanneer die door een put rijdt en maakt het zo comfortabeler voor de piloot!

Lees meer

De remmen van een zonnewagen

Tijdens wedstrijden in het buitenland rijdt de zonnewagen aan snelheden tot meer dan 100 kilometer per uur tussen het andere verkeer. Dat wil zeggen dat ook de zonnewagen soms moet vertragen of stoppen voor verkeerslichten, tegenliggers of op afdalingen. Maar hoe doet die dat, en hoeveel energie kost het om te vertragen?

Lees meer
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x