19 september 2021

Belgisch Solar Team wint Europees kampioenschap

Het Agoria Solar Team mag zich voor de tweede keer op rij Europees kampioen noemen. Het Leuvense studententeam kwam vandaag als eerste over de streep van de iLumen European Solar Challenge. Op het Circuit van Zolder slaagde de Belgische zonnewagen er in om het hoogste aantal rondjes te rijden op 24 uur tijd. Het is de tweede Europese titel en vierde gouden medaille op rij voor het Belgische team dat volgende maand zal deelnemen aan een volgende raceuitdaging in de Marokkaanse Sahara.

Problemen voor de start

Op vrijdagavond reed het Agoria Solar Team enkele testrondjes ter voorbereiding voor het Europese kampioenschap dat de volgende dag van start zou gaan. Door een onverwacht manoeuvre van een andere zonnewagen op de baan moest het Belgische team uitwijken en liep het schade op aan de ophanging van de wagen. Hierdoor werden de testen vroegtijdig beĆ«indigd en was het even onzeker of het Belgische team wel zou kunnen deelnemen aan het Europees kampioenschap. Na een lange nacht aan herstellingswerken slaagden de Leuvense studenten er op het kantje in om hun zonnewagen tijdig rijklaar te krijgen voor de start van de wedstrijd. 

Spannende wedstrijd  

De iLumen European Solar Challenge duurde 24 uur en vond plaats op het Circuit van Zolder in BelgiĆ«. Om 13 uur stipt gingen de teams van universiteiten uit heel Europa van start met het kampioenschap. Het Agoria Solar Team nam deel aan de race met hun zonnewagen uit 2019, de BluePoint, en kwam hiermee met het hoogste aantal rondjes over de finish. Het is de tweede keer op rij dat het Belgische team zich Europees kampioen mag noemen. Bij de editie van 2020 slaagde de BluePoint erin om een record aantal rondjes te rijden. 

Van start tot eind was het een zenuwslopende nek-aan-nekrace tussen het Belgische en het Nederlandse Solar Team. Het verschil tussen de teams zat hem in de strategie, door een verschil in tactiek stond het Nederlandse team uit Twente dubbel zo lang stil als de Belgen om zo hun batterij op te laden en de nacht te overbruggen. Kostelijke tijd waarvan de Leuvenaars optimaal gebruik maakten om een mooie voorsprong op te bouwen. Uiteindelijk eindigde het Agoria Solar Team met twee ronden voorsprong op de noorderburen.

Volgende wedstrijd in Marokko 

Het Belgische Solar Team vertrekt volgende week naar Marokko voor hun volgende internationale wedstrijd. Op vijf dagen tijd zullen de ingenieursstudenten 2500 kilometer afleggen doorheen de Sahara en langs de voet van het steile Atlasgebergte. Als huidige wereldkampioen en kersverse Europees kampioen zal het Belgische team alles geven om ook in Marokko in de prijzen te vallen. De Solar Challenge Morocco gaat van start op maandag 25 oktober en loopt tot en met vrijdag 29 oktober.

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x