Joachim, Team Manager

In deze voorstelling van het nieuwe Punch Powertrain Solar Team beginnen we eerst en vooral met de nieuwe Team Manager, Joachim Verheyen. Hij ziet zijn belangrijkste taak erin om de chemie in het team goed te hebben, wat je met zijn achtergrond best weleens letterlijk zou kunnen nemen.  

 

Joachim, vaak vinden we in de studenten die deelnemen studenten Elektromechanica en Elektronica terug. Bij jou ligt dat nu net iets anders en dat hield je ook wat tegen om deel te nemen aan het Punch Powertrain Solar Team?

Klopt, ik ben van achtergrond een student Chemie, vandaar dat ik dacht dat ik nooit geselecteerd zou worden voor het Solar Team aangezien hier meestal studenten Elektromechanica en Elektonica voor gekozen worden. Daarnaast was ik dan ook nog een student in een “oneven” jaar, zoals wij zeggen, terwijl de teamleden van het Solar Team in de even jaren gekozen worden. Dat wil niet zeggen dat ik het Solar Team niet volgde, want ik liep vaak voorbij de zonnewagen die in het atrium van Groep T stond en volgde de afgelopen teams op de voet.

 

Toch ben je nu deel van het Punch Powertrain Solar Team, hoe is dat tot stand gekomen?

Ik stond op een gegeven moment in het atrium van Groep T naar de zonnewagen te kijken en raakte aan de praat met de organisator van het Solar Team, waarbij ik hem zei dat ik een student Chemie was en in mijn ogen ook niet de juiste richting had om deel te nemen. Toch liet hij me weten dat er bij het team niet alleen de technische functies waren maar ook functies zoals team manager, marketing, business development of PR en dat ik mijn kans zeker en vast eens moest wagen op die functies. Zo gezegd, zo gedaan en nu sta ik hier.

Als Team Manager zelfs! Was dit een bewuste keuze van je?

Toch wel ja. Ik wou sowieso een een overkoepelende rol hebben waarbij ik het team zou aansturen en de planning zou opvolgen. Dit komt ook van mijn stages die ik deed bij Chemie, ik heb mijn ervaringen in een labo gehad en voel me toch beter thuis in een functie buiten het labo zoals business development of het aansturen van een team. Daarom zie ik mijn functie nu bij het team als een perfecte voorbereiding op mijn latere carrière.

 

Hoe verliep de selectieprocedure voor Team Manager?

Op zich was dat een zeer intensieve procedure aangezien ze ons echt wel tot het uiterste willen testen nog alvorens we bij het team waren. Ik denk dat degene die voor Team Manager gesolliciteerd hebben veel meer interviews en tests hebben gehad dan anderen, net om onze management skills en onze motivatie te testen. Zo herinner ik me dat ik op een gegeven moment nog een interview gehad om 20u30 ’s avonds met de leden van het vorige team en toen ik daarna om 22u terug op mijn kot kwam, ontdekte ik dat ze me nog een opdracht hadden gemaild. Ik moest een volledige planning maken van het Solar Team van nu tot en met de race in Australië en deze de volgende dag voor 12u indienen. Aangezien ik die morgen van 9 tot 12u les had was het dus een nachtje doorsteken.

 

Die laatste test moet goed verlopen zijn?

Ja, anders zat ik hier natuurlijk niet (lacht). Uiteindelijk kan ik de resem tests best wel begrijpen, als Team Manager heb je een enorme verantwoordelijkheid die op je schouders rust en dan moet je uit het goede hout gesneden zijn.

 

En welk hout is dat?

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je een goed globaal overzicht houdt over alles dat lopend is en moet kunnen bijsturen waar nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je het team ook continu weet te motiveren ook al zijn het vaak korte deadlines en loopt iedereen vaak onder stress om die deadline te halen. Je zou kunnen zeggen dat mijn oude richting me hier nog het best op voorbereid heeft aangezien het ook mijn taak is om te zorgen dat de “chemie” in het team goed is.

 

Ik neem aan dat je die zware verantwoordelijkheid niet alleen hoeft te dragen?

Nee dat klopt, het team is opgedeeld in vier soorten departementen: marketing, mechanica, elektronica en innovatie. Die hebben elk een hoofdverantwoordelijke en ik zit dan wekelijks, en vaak meer dan eens per week samen met hen om de planning te overlopen en deze bij te sturen waar nodig. Aangezien ik ook niet overal tegelijk kan zijn, kunnen zij mij aangeven of er in het team zelf ergens wat moeilijkheden zijn die ik met hen dan moet uitklaren om net die “team chemistry” goed te hebben.

 

Mijn laatste en belangrijkste vraag van het hele interview: waar denken jullie in 2017 te eindigen tijden de Solar Challenge?

We gaan voor de eerste plaats, zonder twijfel!

 

Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x