Powerbox Navex Elektro en Mastervolt cruciaal tijdens BWSC '17

De Power Box van Navex Elektro heeft het Punch Powertrain Solar Team geholpen tijdens de testperiode en het wereldkampioenschap in Australië. Hoe een externe Li-ion batterij bijgedragen heeft aan de derde plek van het Belgische team lees je in dit artikel.

Begin juli startte de testperiode voor de zevende Belgische zonnewagen. Om de testtijd ten volle te benutten verzamelden we zoveel mogelijk data, zodat deze later grondig bestudeerd kon worden. We onderzochten alle parameters van de wagen continu, o.a. het huidig verbruik, temperatuur van het batterijpakket en de weersomstandigheden werden continu gelogd. De computers die hiervoor verantwoordelijk zijn moesten allemaal van stroom voorzien worden. Dat was allesbehalve evident vanop de achterbank van onze volgwagen. We hadden dringend een oplossing nodig om geen tijd en data te verliezen.

We namen contact op met Navex Elektro in Antwerpen, een verdeler van Mastervolt producten. Deze twee bedrijven specialiseren zich in de ontwikkeling en het installeren van standalone energiesystemen in vaartuigen en motorhomes. Ze leveren all-in oplossingen om voertuigen van een op zichzelf werkend elektrisch energiesysteem te voorzien, exact wat wij nodig hadden dus.

Na enkele besprekingen stelde Navex Elektro voor om ons een Power box in bruikleen te geven. Dit product geproduceerd door Mastervolt is een combinatie van een Li-ion batterij, oplader, omvormer en een slim communicatie -en veiligheidssysteem met display dat mooi geordend is in een robuuste flightcase op wielen. Samengevat kwam de ideale oplossing voor ons in de vorm van een volledig veilige, makkelijk verplaatsbare kist met vier stopcontacten waarmee onze computers van energie voorzien konden worden. De rest van onze testperiode verliep hierdoor een stuk efficiënter aangezien we niet om de twee uur moesten stoppen om onze laptops op te laden. De box had de perfecte afmetingen om net in de koffer van onze volgwagens te passen. Zo zijn we meerdere weekends gaan testrijden zonder verlies van data of tijd!

Al snel werd de Power Box onmisbaar, we wilden hem dan ook graag mee opsturen naar Australië. De verzamelde data tijdens de Bridgestone World Solar Challenge was namelijk nog belangrijker dan deze van de testperiode. Zonder monitoring kan er namelijk onmogelijk een goede racestrategie bepaald worden. Zo gezegd zo gedaan? Toch niet, we stootten op vele problemen omtrent reguleringen bij het transport van Li-ion batterijen. Het leek erop dat we de Li-ion batterij van de Power Box dus niet konden transporteren naar Australië.

Op zoek naar een oplossing wendden we ons opnieuw tot Mastervolt en Navex Elektro. Zij brachten ons in contact met CZONE en BEPMarine, twee zusterbedrijven van Mastervolt. CZONE is een bedrijf dat digitale controlesystemen ontwikkelt en zo de installatie van elektrische systemen sterk vereenvoudigt, opnieuw ideaal voor gebruik in vaar -en voertuigen dus. BEPMarine levert hoog kwalitatieve elektrische onderdelen voor gebruik in harde omstandigheden zowel op zee als op land.

BEPMarine en CZONE werkten samen om ons van een nieuwe batterij te voorzien in Australië. Deze arriveerde keurig op tijd voor de race. Het enige wat nog moest gebeuren was de nieuwe batterij in de Power Box plaatsen en deze door Navex Elektro vanuit België laten instellen via het internet. Tijdens de race bewees het systeem opnieuw zijn betrouwbaarheid. We hebben geen enkel probleem gehad met de stroomvoorziening van onze monitoring computers. Geen sinecure in de woestijn van Australië waar de temperaturen al snel tot 40 graden kunnen oplopen.

We zijn Mastervolt, Navex Elektro, BEPMarine en CZONE heel dankbaar voor hun hulp aan ons project. Het gebruiksgemak en de efficiëntie van hun oplossingen maakten onze testperiode en race een stuk efficiënter. Dit heeft een grote invloed gehad op ons resultaat. Een resultaat waar we trots op zijn, namelijk de derde plaats in de Bridgestone World Solar Challenge.

 

Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x