Robert Kuchera & Jasper Schrijvers.

Een nieuwe week, een nieuw interview. Deze keer interviewen we Jasper en Robert die zich bezighouden met de Business Relations van het Solar Team en daarnaast de events en de management van het energie departement. Hierbij leren we meer over de verschillende soorten Business relations die het Solar Team doet en horen we ook meer over de Solar Olympics van deze lente.

Heren, het is een gebruikelijke vraag maar ik neem aan dat jullie allebei elektromechanica gestudeerd hebben?

Jasper: Klopt.

Robert: Ja. Het is een veilige gok om van teamleden te zeggen dat ze elektromechanica studeren aangezien bijna 75% van het team die richting doet.

Wat was jullie motivatie om deel te nemen aan het Solar Team?

Jasper: Toen mijn moeder nog lesgaf op Campus GroepT, vertelde ze me over het project. Ik was vanaf het eerste ogenblik gefascineerd door de uitdaging. Toch was ik eerst niet van plan om deze richting uit te gaan. Eerst deed ik een jaar burgerlijk ingenieur maar besefte al zeer snel dat dit niets voor mij was en schakelde dan naar Campus Groep T. Daar zie je de zonnewagen steeds staan in het atrium dus uiteindelijk waagde ik mijn kans om te solliciteren voor het team.

Robert: bij mij liep het wat anders. Ik was net zoals Jasper al in het eerste jaar op de hoogte van het Solar Team en was dan ook geïnteresseerd om deel te nemen aan het team. Toch dacht ik echter dat ik in een “verkeerd jaar” zat omdat leden van het Solar Team vaak gekozen worden uit even jaren. Toen ik in mijn laatste jaar zat dacht ik ook niet echt meer om deel te nemen aan het Solar Team aangezien ik in gedachten had om een klein bedrijfje op te richten. Uiteindelijk was de verleiding toch te groot en heb ik gesolliciteerd.

Jullie zijn allebei voor een iets minder technische functie bij het team gegaan. Met Business Relations hebben jullie meer de financiën van het team in handen. Was dat een bewuste keuze?

Robert: Voor mij persoonlijk wel. Ik was niet aangetrokken tot het hele technische gebeuren. Aangezien ik al in gedachten had om een klein bedrijfje op te starten na mijn studies, trok de management kant mij meer. Ik vind van mezelf wel dat ik goed kan luisteren naar mensen en goed in de omgang ben. Twee belangrijke aspecten om aan business relations te doen. Ik heb dan ook voor geen enkele andere functie gesolliciteerd.

Jasper: zelfverzekerd zijn helpt natuurlijk altijd bij Business Relations (lacht)

En jij Jasper?

Jasper: ik ben niet voor en specifieke functie gegaan. Een management functie sprak mij, net zoals Robby, het meeste aan. Welke dit uiteindelijk ging worden, was op dat moment nog niet zo belangrijk. Ik heb bijvoorbeeld ook voor de functie van teamleider gesolliciteerd die dan uiteindelijk naar Joachim gegaan is. Dan lieten ze me weten dat ze me geselecteerd hadden voor Business relations te doen. IN het begin stond ik hier wat twijfelachtiger over, maar nu ben ik ervan overtuigd dat ik op de juiste plaats zit.

Doen jullie dan ook hetzelfde type business relations?

Jasper: Niet echt. Ik hou mij meer bezig met de technische business relations. Dit zijn vooral de kleinere sponsors bij ons die het team niet financieel steunen, maar dan eerder in natura door ons grondstoffen voor de wagen aan te bieden of bijvoorbeeld de diensten van hun bedrijf aan te bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld de frezers die dan volledig kosteloos alle onderdelen voor ons frezen. Vroeger werden deze sponsors gewoon behandeld door de departementen zelf. Nu hebben we echter beslist om dat onder te brengen bij een iemand specifiek zodat de andere technischere teamleden zich ook 100% kunnen bezighouden met de wagen zelf. Ze staan nog altijd in contact met de sponsors maar dit is dan meer voor de praktische kant zoals voor de onderdelen zelf terwijl ik dan meer de administratieve kant op mij neem qua contracten, levertermijnen enzovoort.

Robert: Mijn type business relations loopt dan eerder gelijk met de functie van Hannelore. Wij gaan echt naar bedrijven om ons en het project voor te stellen en een samenwerking te bespreken. We leggen hen dan ook de verschillende sponsorpakketten uit die ze kunnen nemen en wat de voordelen ervan zijn. Het voordeel is dat ik nooit echt zenuwachtig ben voor dat type gesprekken. Ik probeer ook veel te luisteren naar de bedrijven zelf en dan te kijken wat de gemeenschappelijk noemer is tussen hen en het team. Vervolgens raad ik hen een pakket aan waar beide partijen het meest voordeel uit kunnen halen.

Naast Business relations hebben jullie ook nog anderen taken. Jasper jij bent ook hoofd van het departement energie, wat houdt dat in?

Jasper: Klopt en dat is tamelijk ongewoon omdat ik net elektromechanika doe en in dat departement zitten vooral studenten elektronica die de praktische kant beter kennen. Daarom dat ik ook een korte opleiding heb gevolgd om de basis wat verder uit te diepen. Het departement houdt alles in op vlak van high & low voltage, de elektromotor, het zonnepaneel en de batterijen. Het doel dit jaar is om de duurzaamheid van deze elementen nog te verhogen in vergelijking met de wagen van vorig jaar. Ik bekijk dan onze planning en zorg ervoor dat die diensten alles hebben zodat ze hun deadline kunnen halen. Daarnaast ben ik deel van de hoofdvergadering met alle diensthoofden om belangrijke beslissingen te nemen over de wagen en onze belangen te verdedigen.

Het gaat er soms hard aan toe dus?

Jasper: Niet echt hoor, soms moet je de belangen van de dienst wel eens verdedigen. Zo kan het zijn dat de mensen van aerodynamica je maar een bepaalde ruimte toekennen voor een bepaald onderdeel, terwijl dat onderdeel er niet in past. Dus dan is het met beide partijen op zoek gaan naar een compromis zodat het toch lukt.

Robert, naast Business Relations beheer jij ook de events van het Solar Team?

Robert: Klopt, dit is vaak in samenwerking met Thierry die onze Public Relations doet. De events die wij het meest organiseren zijn dan onze partnerevents. Een paar keer per jaar nodigen we alle sponsors uit op een netwerkavond. Daarnaast is dit een uitgelezen kans waarbij teamleden en partners elkaar in levende lijve eens kunnen zien in plaats van gewoon via de telefoon met elkaar te spreken. Ook voor de partners onderling is het altijd wel interessant.

Is het Solar Team tot nu toe al een meerwaarde geweest voor jullie?

Jasper: Sowieso, ik denk dat iedereen die nu in het team zit en ook de alumni dat zullen bevestigen. Het hele gebeuren zorgt ervoor dat je voorbereid bent op de bedrijfswereld. Zeker bij mij, aangezien ik door wil groeien in business relations.

Robert: Inderdaad, je werkt eigenlijk nu al voor een bedrijf waarbinnen je zelf ongelofelijke kansen krijgt tot succesvol maken van dat bedrijf. Daarnaast is het ook enorm leuk gewoon om met twintig andere studenten naar hetzelfde doel toe te werken en het enthousiasme in het team daaromtrent is ook echt voelbaar.

Om over dat einddoel te beginnen, jullie gaan dus voor de eerste plaats?

Robert: Zonder twijfel. Dat zei ik ook bij de eerste teammeeting dat we niet te snel tevreden moeten zijn. Het is eerste plaats of niets.

Jasper: klopt, deelnemen is misschien belangrijker dan winnen, maar laat ons eerlijk zijn: het is toch wel leuker om te winnen. (lacht) We weten dat er sterke concurrenten zijn zoals TU Delft en Tokai uit Japan, maar we zij ervan overtuigd dat we ze kunnen verslaan.

Bedankt voor het gesprek en nog veel succes allebei.

 

 

Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x