Solar Team wint tweede etappe en verkleint achterstand op leider in Sasol Solar Challenge

Het Agoria Solar Team heeft, na hun pechdag gisteren, vandaag heel wat kilometers kunnen goed maken in de Sasol Solar Challenge. Van de 100 kilometer achterstand konden ze 38 kilometer inhalen. Vanavond staat de marathon stage op het programma. Hierbij zal de betrouwbaarheid van hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, op de proef gesteld worden.

Vlotte dag

Na de herstellingen die vannacht werden uitgevoerd om de schade van gisteren te repareren, kon de zonnewagen vandaag zonder problemen rijden. Van de 100 kilometer die ze gisteren verloren konden ze vandaag 38 kilometer inhalen. De Belgen wonnen daarmee de etappe van vandaag. In de algemene ranking staan ze tweede en konden ze de achterstand op de leider verkleinen.

Gisteren hebben we best wel een pechdag gehad. We hebben schade opgelopen aan de wagen. Een deel van ons team heeft nog laat moeten doorwerken om de wagen te repareren. We hebben dat slim aangepakt. Chauffeurs zijn vroeg gaan slapen. Op die manier hebben we vandaag veerkracht kunnen tonen. We hebben 40 kilometer goed gemaakt op onze grootste concurrent: het team uit Delft. Dat willen we voortzetten de komende dagen.
Casper Martens (23, Zutendaal), Piloot bij het Agoria Solar Team

Kinderen inspireren

Tijdens de wedstrijd zijn er heel wat verplichte stops. Bij elk van deze stops moet de zonnewagen minstens vijf minuten stilstaan. Dit geeft het team de kans om hun zonnewagen te tonen aan de lokale schoolkinderen en hen dingen bij te leren over de BluePoint Atlas.

Tijdens onze wedstrijd in Zuid-Afrika passeren we heel wat lokale scholen. Er komen dus heel wat schoolkinderen naar onze zonnewagen kijken. Die helpen we graag door ze uitleg te geven over de BluePoint Atlas en ze zo te inspireren in de wondere wereld van techniek.
Emma Stalmans (24, Aarschot), PR-verantwoordelijke bij het Agoria Solar Team

Marathon stage

De ingenieursstudenten gaan een speciale avond tegemoet. Om de betrouwbaarheid van de deelnemende zonnewagens op de proef te stellen mogen er vanavond slechts drie teamleden aan de wagen werken. Om dit voor te bereiden hebben de studenten van de KU Leuven een jaar lang gewerkt aan de betrouwbaarheid van hun zonnewagen door deze uitgebreid te testen. Daarnaast hebben ze ook het remsysteem van de zonnewagen aangepast naar een onderhoudsvriendelijker systeem.

De marathon stage betekent dat er maar drie mensen aan de wagen mogen werken vanavond. De duurzaamheid en de betrouwbaarheid van de wagen wordt hiermee getest. Doorheen het jaar hebben we hier op gefocust en de wagen grondig getest.
Lode Van Mierloo (22, Pelt), Mechanisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

De komende zes dagen zullen de studenten er alles aan doen om de achterstand weg te werken en de eerste plaats binnen te halen. Op vrijdag 16 september eindigt de wedstrijd en komen ze met hun zonnewagen aan in Kaapstad. Morgen trekken de studenten verder, ze finishen aan de grootste stuwdam van Zuid-Afrika: Gariep Dam.

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x