Extra informatie over het Solar Team

World Solar Challenge

In de wereld van het zonnewagen-racen is er één grote race waar het allemaal om draait: de Bridgestone World Solar Challenge. De tweejaarlijkse race staat bekend als het wereldkampioenschap voor zonnewagens, waarbij de voertuigen een traject van 3021 kilometer dwars door de Australische outback afleggen. Hieraan nemen teams van universiteiten van over de hele wereld deel, waaronder TU Delft, MIT, Stanford en Michigan State University.

Geschiedenis

Het Agoria Solar Team is het enige Belgische Solar Team. Het team startte in 2005, toen vijftien studenten van KU Leuven Campus Groep T voor de eerste keer een zonnewagen bouwden en deelnamen aan de World Solar Challenge in Australië. Het team finishte uiteindelijk tiende. Hierna zou het team elke twee jaar een nieuwe zonnewagen bouwen, met de BluePoint als laatste in het rijtje.

Tijdens de laatste editie van het wereldkampioenschap, in 2017, finishte het Solar Team derde. De zevende zonnewagen Punch 2 was de kleinste zonnewagen die het team ooit gebouwd had. In 2018 trok het team ook naar Chili voor de Carrera Solar Atacama. Hoewel dit een kortere race is dan de race in Australië, ligt er hier meer focus op het uitdagende traject; de zonnewagens klommen vaak op een dag van 0 tot 3000 meter boven zeeniveau. Het team finishte hier als eerste.

Invent. Improve. Inspire.

De slogan van het team luidt: "invent. improve. inspire.". Het Agoria Solar Team wil meer bereiken dan de overwinning en wil ook tijd investeren in drie pijlers. Voor de eerste pijler streeft het team ernaar om een performante, innovatieve zonnewagen te maken, die verder bouwt op de innovaties en ontwikkelingen van de voorgaande zonnewagens. Ook wil de groep studenten niet alleen technologieën ontwikkelen die bijdragen aan een snellere, veiligere zonnewagen, maar ook meebouwen aan de toekomst door technologieën van de zonnewagens een plaats te geven in het dagelijkse leven. Tot slot hoopt het team jongeren warm te maken voor een toekomst in de technologie. Hiervoor organiseren ze elk jaar de Solar Olympics, een evenement waarbij middelbare scholen uitgedaagd worden om een mini wagentje of gadget op zonne-energie te ontwikkelen.

De teamleden

In de tabel hieronder is de functie en stad terug te vinden van elk van de 19 teamleden.

Naam teamlid

Functie

Stad

Provincie

Bas De VadderElektrisch ingenieurRotselaarVlaams-Brabant
Bram EvertsBatterij ingenieurLeuvenVlaams-Brabant
Cedric D'HaeyerComposiet ingenieurTienenVlaams-Brabant
Cédric RobertBedrijvenrelatiesLonderzeelVlaams-Brabant
Dries KetelslegersStrateegBeringenLimburg
Emmerick VandervelpenAerodynamisch ingenieur & strateegLeuvenVlaams-Brabant
Ine VerhaerenBedrijvenrelaties & marketingSint-Pieters-LeeuwVlaams-Brabant
Inge HabetsComposiet ingenieur & piloteMaastrichtLimburg
Joachim UtenAerodynamisch ingenieurHeverleeVlaams-Brabant
Joachim VerschuerenMechanisch ingenieurDeurneAntwerpen
Louis DavidMotor ingenieurOudenaardeOost-Vlaanderen
Nelis GeurtsZonnepaneel ingenieur & pilootNeerpeltLimburg
Philip GeptsComposiet ingenieurAartselaarAntwerpen
Pieter SannenMechanisch ingenieurAarschotVlaams-Brabant
Robin PaenenMechanisch ingenieurMeiseVlaams-Brabant
Stijn GovaertsElektrisch ingenieurHoogstratenAntwerpen
Thomas DanckaertAerodynamisch ingenieur & externe communicatieHoogstratenAntwerpen
Willem-Jan ClaesTeamleiderBierbeekVlaams-Brabant
Yante Van HamExterne communicatieLierAntwerpen


Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x