BluePoint


Invent. Improve. Inspire

De BluePoint is de achtste Belgische zonnewagen en werd gebouwd in 2018 tot 2020. De auto werd gebouwd voor de Bridgestone World Solar Challenge van 2019, waar hij als eerste eindigde en daarmee de eerste titel van wereldkampioen in de geschiedenis van ons Solar Team mee naar huis nam. In september 2020 nam de BluePoint deel aan de iLumen European Solar Challenge, waar hij ook als eerste eindigde.


SPECIFICATIES

GEWICHT135 kg
MAXIMALE SNELHEID130 km/h
BATTERIJ AUTONOMIE600 km zonder sun
AANTAL WIELEN4
ZONNEPANEEL2.64 m²  Azurspace multi-junctie cellen
MOTORMitsuba in-wheel motor
BATTERIJ20 kg li-ion cellen met een capaciteit van 5300 Wh
STRUCTUURTEI carbon vezels, versterkt met Dupont Kevlar vezels
OPHANGINGDouble wishbone
STURINGVierwiel-sturing met crabbing systeem
REMMENRegeneratief & mechanicsche remmenEFFICIËNTIE

Om het meest energiezuinige voertuig mogelijk te maken, werd meer dan zes maanden geïnvesteerd in aerodynamische simulaties om de totale luchtwrijving te verminderen. Dit resulteerde in wat misschien wel het meest efficiënte Belgische voertuig ooit is: in een race van meer dan 3000 kilometer verbruikt de auto een hoeveelheid energie die gelijk is aan 7 liter diesel.


ZONNEPANEEL

Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische Solar Team werd het zonnepaneel van de BluePoint in-house gemaakt door onze elektrotechnici. Het draagt ruimte-grade multi-junction zonnecellen, die een theoretische efficiëntie van ongeveer 30% hebben. Hoewel ze zeer efficiënt zijn, zijn deze cellen ook nogal kwetsbaar om te installeren en worden daarom voornamelijk gebruikt voor ruimtevaarttoepassingen - en zonneauto's.


STURING

De BluePoint heeft een uniek stuurmechanisme, ontwikkeld door het Belgian Solar Team in zijn zevende zonnewagen, Punch 2. Deze innovatie, ook wel het Crabbing Systeem genoemd, stelt de zonnewagen in staat om tijdens het rijden dynamisch zijn neus naar de wind te draaien om de instabiliteit en luchtwrijving veroorzaakt door zijwind.

VIERWIEL STURING

CRABBING


Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x