10 oktober 2017

Belgisch Solar Team zit vierde in de stand op de hielen

Op de derde dag van het WK voor zonnewagens heeft het Belgische Solar Team heel wat tijd goedgemaakt. De studenten staan op de vijfde plaats, maar komen steeds dichter bij de top vier. Het Japanse team Tokai heeft amper 8 minuten voorsprong. 

De Belgische zonnewagen legde vandaag 574 kilometer af aan een gemiddelde snelheid van 72 kilometer per uur. Door de bewolking was dat trager dan de voorbije dagen, waardoor de race-strategie belangrijker werd. De Leuvense studenten zijn tevreden. Racepiloot Bert Longin: “We hebben een heel goede dag achter de rug, ondanks het weer. Gisterenavond hebben we nog lang vergaderd met de weerman en een aantal strategische beslissingen genomen. In de namiddag hebben we gas gegeven en zijn we dichter bij de nummers drie en vier geraakt.” 


De KU Leuven-studenten zitten het Japanse team van de universiteit van Tokai op de hielen. Om 17 uur moeten alle zonnewagens stoppen met rijden en slaat het team de tenten op in de woestijn. Ze kamperen op amper 8 minuten van het Japanse team. Vanmorgen reden de studenten nog op een afstand van 70 kilometer van de Japanners, nu nog maar op drie kilometer. Ook de universiteit van Twente is niet veraf. “We gaan morgen volop voor de top 3. We hebben nog veel energie en morgen gaan we gas geven!” 


Tweede deelname voor Longin

Het is de tweede keer dat professioneel piloot Longin met het team deelneemt aan de race: “Dit jaar ben ik veel vroeger bij het project betrokken. Zo heb ik de studenten al kunnen helpen met het ontwerp van hun wagen. Ook hier in Australië kan ik hen natuurlijk wel veel bijbrengen. Ik geef bijvoorbeeld tips aan de twee andere piloten hoe ze met de hitte in de wagen kunnen omgaan.”


De temperatuur in de zonnewagen kan oplopen tot 50 graden celsius. Daarnaast heeft de piloot bijzonder weinig plaats om te zitten. Met 3D scans zijn de zitplaats en de cockpit rondom de piloot gebouwd. “Echt comfortabel is het niet”, zegt Longin. Gisteren heb ik 5 uur aan een stuk gereden. Dat voel je toch in je rug en je benen. Maar dat is natuurlijk part of the game.”

Longin heeft al veel races gereden, maar de World Solar Challenge is voor hem toch speciaal. “Het is back to basics: kamperen in de woestijn, zelf koken en mee aan de wagen werken”, zegt Longin. “Ik stap hier echt uit mijn comfortzone, da’s een hele uitdaging. Maar ik ben zo enthousiast over het project en trots op het team. Het is fantastisch wat die mannen doen, een dikke pluim.”


Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x