Belgische zonnewagen breekt wereldrecord: 1051 kilometer in 12 uur

Het Agoria Solar Team is erin geslaagd om het record 'meeste aantal kilometers gereden met een zonnewagen in 12 uur tijd' op hun naam te zetten. Het studententeam van de KU Leuven slaagde er in om met hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, 1051 kilometer af te leggen in 12 uur tijd. Hiermee verbraken ze het vorige record van 924 kilometer in 12 uur dat sinds 2020 op naam stond van het Nederlandse Solar Team uit Delft.

Wereldrecord

Het team startte deze ochtend om 7u31 op een afgesloten testbaan van Ford Lommel aan hun recordpoging. Na 12 uur rijden hebben ze 1051 kilometer afgelegd met de zonnewagen, dit enkel gebruikmakend van zonne-energie. Het is de eerste keer dat het Belgische Solar Team deze recordpoging onderneemt. Het vorige record, dat op naam stond van het Nederlandse Solar Team uit Delft, werd verbeterd met 127 kilometer.

"We hebben vandaag 1051 kilometer gereden. Dat is 127 kilometer meer dan het vorige record dat in 2020 werd gevestigd. Daar zijn we uiteraard enorm trots op."
Tine Wildiers, strateeg

Nieuwe innovaties

Het team heeft in het afgelopen jaar gewerkt aan het verbeteren van de nieuwste zonnewagen. Naast de innovaties die zijn toegevoegd, is er ook verder ingezet op de betrouwbaarheid van de wagen. Beide inspanningen hebben vandaag hun vruchten afgeworpen waardoor de wagen, op een platte band na, geen technische problemen heeft ondervonden. De zonnewagen is volledig klaar voor haar nieuwe internationale raceuitdaging: de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

"De zonnewagen heeft het vandaag super goed gedaan. We hebben op voorhand alles uitvoerig getest en we zijn er zeker van dat de wagen betrouwbaar is voor de volgende race: de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika."
Zander Radelet, aerodynamisch ingenieur

Nieuwe raceuitdaging in Zuid-Afrika

De Sasol Solar Challenge gaat door van 9 tot 16 september in Zuid-Afrika. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe, waarbij zowel betrouwbaarheid als strategie een belangrijke rol zullen spelen.


Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x