Bridgestone World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge, of kortweg BWSC, is 's werelds bekendste race voor wagens op zonne-energie. Tijdens de tweejaarlijkse wegwedstrijd rijden de wagens 3021 kilometer door de Australische Outback, van Darwin in het noorden tot Adelaide in het zuiden van Australië. De race is gestart om de ontwikkeling van experimentele voertuigen op zonne-energie aan te moedigen.

De volgende editie van de race start op in oktober 2023.


OVER DE RACE

Teams uit de hele wereld nemen deel aan de race, waarvan de meeste afkomstig zijn van universiteiten. De race heeft een 32-jarige geschiedenis met 13 edities, sinds de eerste editie in 1987. De eerste zonnewagen die de race won was de General Motor's Sunraycer, met een gemiddelde snelheid van 66,9 km/u.

General Motor's Sunraycer, the first solar car to ever win the BWSC.

General Motor's Sunraycer, de eerste zonnewagen die ooit de BWSC won.

Sinds 2013 kent de race twee klassen, waaronder de "Challenger Class". Challengers zijn zonnewagens met één zitplaats, gebouwd met oog op efficiëntie. Ze dragen niets mee dat niet direct bijdraagt aan de snelheid en efficiëntie van de zonnewagen, zoals bijvoorbeeld airconditioning voor de piloot. De tweede klasse is de "Cruiser Class", waar praktisch bruikbare, meerzits zonnewagens worden gebouwd. Beide klassen hebben verschillende regels om een veilige en eerlijke race te garanderen. Het is in de eerste klasse, de Challenger Class, waaraan het Agoria Solar Team al 15 jaar deelneemt.

Zonnewagen in de "Challenger Class"Zonnewagen in de "Cruiser Class"


In de editie van 2019 reden 49 teams van over de hele wereld van Darwin naar Adelaide. Onder deze teams bevonden veel van 's werelds grootste en meest prestigieuze universiteiten, zoals TU Delft, Stanford, MIT, ... De BluePoint was de eerste zonnewagen om na 4.5 dagen over de finish te rijden en zo nam het Belgische Solar Team de eerste plaats terug mee naar België.

De volgende editie start in oktober 2023. Onze voorbereidingen op de tocht door de Australische outback volgen kan je volgen via onze social media kanalen: Facebook, Instagram, LinkedIn & Twitter.


Wil je meer te weten komen over de Bridgestone World Solar Challenge? Neem dan zeker eens een kijkje op de website.

 Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x