Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge gaat door van 9 tot 16 september in Zuid-Afrika. Het is voor ons team de eerste keer dat we zullen deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Met 8 dagen is het ook de langste wedstrijd waaraan we ooit hebben deelgenomen, en hierdoor zullen zowel betrouwbaarheid als strategie een belangrijke rol spelen.

Lussen & zoveel mogelijk kilometers rijden

Het is een van de meest strategisch uitdagende races voor zonnewagens vanwege het unieke concept: in plaats van een vaste afstand zo snel mogelijk te rijden, is het de bedoeling om zoveel mogelijk kilometers in een vaste tijd, namelijk acht dagen, te rijden.

Elke wedstrijddag wordt een Stage genoemd. De teams moeten de race dag in een stad beginnen en in een andere eindigen; langs het parcours kunnen de teams ervoor kiezen om extra lussen en dus extra kilometers toe te voegen aan hun totaal. Er is één addertje onder het gras: ze moeten voor 17.00 uur de finish van die dag halen, anders verliezen ze punten. 

Speciale stages

De Sasol Solar Challenge heeft ook twee speciale Stages: Blind Stages en Marathon Stages. Tijdens de Blind Stage dagen weten de teams pas een paar uur voor start van de dag welke route ze zullen rijden, waardoor de teams gedwongen worden om gaandeweg hun race strategie uit te stippelen. Tijdens de 

Marathon Stage zullen slechts een paar teamleden in de avond aan de wagen mogen werken om deze voor te bereiden voor de komende dag. De wagens worden zo dus getest op hun betrouwbaarheid. 

Met zoveel nieuwe uitdagingen legt deze race veel druk op de schouders van onze strategen. We nemen voor het eerst deel aan de Sasol Solar Challenge in september 2022  - en we streven naar een volgende eerste plaats!


Waar volgen?

De zonnewagen kan tijdens de wedstrijd live gevolgd worden via onze webtracker!

Daarnaast zijn we ook nog steeds op onze andere platformen te volgen:


Meer informatie over de challenge vind je op de website van de organisatie.

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x