BluePoint Atlas

Redefining Possibilities

De BluePoint Atlas is de negende Belgische zonnewagen, ontworpen en gebouwd in 2020 en 2021 door het Agoria Solar Team. De wagen werd gebouwd door 20 ingenieursstudenten van de KU Leuven met als hoofddoel winst te behalen op de Solar Challenge Marokko. Het is de eerste zonnewagen van het Belgische team met een aerodynamisch spitse neus, een zeer performante vorm geïnspireerd op elementen uit de natuur. De BluePoint Atlas heeft drie wielen, gebogen zonnecellen en een zelfgebouwde elektromotor voor optimale prestaties.


EIGENSCHAPPEN

DIMENSIES5 meter bij 1,2 meter, met een hoogte van 1 meter
AANTAL WIELEN3 (twee voorwielen en één achterwiel)
MAXIMALE SNELHEID150 km/u
BATTERIJBereik van 700 km zonder zon
ZONNEPANEEL4 m² vierkant-gesneden silicium zonnecellen
MOTORZelfontworpen elektromotor met recordbrekend rendement
STRUCTUURUltralichte en stijve koolstofvezelstructuur
REMMENRegeneratieve en mechanische remmen


VORM

De BluePoint Atlas heeft een unieke, puntige vorm voor optimale aerodynamische prestaties. De gladde vorm van de zonnewagen zorgt voor zeer weinig luchtweerstand tijdens het rijden en dus een heel wat lagere energieverbruik. Het is de eerste Belgische zonnewagen met een puntige vorm, beter bekend als bulletdesign, en meteen ook de meest aerodynamische vorm van een zonnewagen ooit. Het ontwerp van de zonnewagen is geïnspireerd door elementen uit de natuur, waarbij de neus van de wagen wat weg heeft van een haai en de achterzijde lijkt op de vleugels van een valk.

De BluePoint Atlas heeft slechts drie wielen, één wiel minder dan haar voorgangers. Eén wiel minder betekent dat één wrijvingspunt tussen de auto en de ondergrond wordt weggehaald, wat opnieuw leidt tot een lager energieverbruik en dus een hogere efficiëntie. Een grote uitdaging van een driewieler is de stabiliteit van de zonnewagen. Het team heeft gekozen voor een tadpole-opstelling om deze zorg te verminderen, met twee voorwielen en één centraal achterwiel. 


ZONNEPANEEL

Het zonnepaneel van de BluePoint Atlas is gemaakt van hoogwaardige silicium zonnecellen, dit is vergelijkbaar met de zonneceltechnologie die je terugvindt op de daken van industriële gebouwen en woonhuizen. De siliciumzonnecellen die op de BluePoint Atlas worden gebruikt, hebben een lager rendement in vergelijking met de multi-junctionzonnecellen die werden gebruikt op onze vorige zonneauto's, maar ze zijn veel duurzamer om te produceren en hebben meer praktische toepassingen.

De pseudo-vierkante zonnecellen op de BluePoint Atlas worden in perfecte vierkanten gesneden om zoveel mogelijk cellen op een beperkt oppervlak te persen, waardoor er een kleinere wagen gebouwd kan worden. Aan de randen van de zonnewagen zijn de zonnecellen met een speciale techniek licht gebogen om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Het zonnepaneel bevat 292 siliciumcellen, die bijna 1000 watt aan vermogen kunnen leveren!


ZELFGEMAAKTE MOTOR

Voor de allereerste keer ooit heeft het Agoria Solar Team haar eigen elektromotor ontworpen en gebouwd. De motor is speciaal ontworpen voor zonneauto's, wat heel wat voordelen biedt in vergelijking met motoren die op de algemene markt terug te vinden zijn. Een indrukwekkende prestatie van de zelfgebouwde motor is haar efficiëntie, met pieken van meer dan 97% is de elektromotor beter dan eender welke motor dan ook die op de markt verkrijgbaar is. Ter vergelijking: de elektromotor van een Tesla-auto heeft een piekrendement van 94%, verbrandingsmotoren hebben een rendement van minder dan 50%. 

Leuk weetje: de zelfgebouwde motor heet Suzanne, genoemd naar de vriendelijke oudere dame die naast onze werkplaats woont.


MEDIA




Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x