22 november 2020

Agoria Solar Team opent tiende editie van Dag van de Wetenschap

Het Agoria Solar Team mocht op zondag 22 november de liveshow van de tiende editie van de Dag van de Wetenschap openen. Een bijzondere verjaardagseditie, want de Dag van de Wetenschap vond dit jaar voor het eerst volledig digitaal plaats. Piloot Ruben Van Acker was aanwezig met onze laatste wagen, de BluePoint, op de set in Technopolis.


Bijzondere 10e editie

Voor de tiende keer op rij vond op zondag 22 november de Dag van de Wetenschap plaats, een initiatief van de Vlaamse Overheid dat jaarlijks gecoördineerd wordt door Technopolis. Het was een bijzondere verjaardagseditie dit jaar, want de Dag van de Wetenschap vond voor de eerste keer ooit volledig digitaal plaats. Via een grote liveshow vanuit Technopolis met onder andere Frank Deboosere en Sarah Mouhamou konden gezinnen uit heel Vlaanderen en Brussel genieten van een dag vol ontdek- en experimenteerplezier, en dat allemaal vanuit hun zetel thuis.

Ook de BluePoint, de laatste zonnewagen van het Agoria Solar Team was aanwezig op de liveshow. Piloot Ruben Van Acker kwam na het welkomstwoord van Hilde Crevits (Vlaams Minister) en Stephane Berghmans (CEO Technopolis) als eerste act aan de beurt. De zonnewagen van het Belgische Solar Team, die in het najaar van 2019 nog het wereldkampioenschap won, paste zeer goed binnen het centrale thema 'duurzaamheid' van de Dag van de Wetenschap. Zonnewagens zijn een mooie toepassing van wetenschap, en tonen aan wat allemaal mogelijk is met de laatste technologieën en hernieuwbare energie. Piloot Ruben legde met behulp van de BluePoint uit wat zonnewagens zo uniek maakt, en waarom ze weleens de mobiliteit van de toekomst zouden kunnen vormen.

Volledig digitaal

Dankzij het online platform van de Dag van de Wetenschap kon het evenement in dit ongewone jaar toch een invulling vinden. Met een uitgebreid aanbod van meer dan 500 digitale activiteiten voor jong en oud uit verschillende thema's was er voor ieder wel wat te vinden. En met succes, want meer dan 42.000 Vlamingen namen deel aan het digitale evenement.

"De interesse voor dit online event bevestigt nog maar eens dat de Dag van de Wetenschap een gevestigde waarde is voor zowel jong als oud in Brussel en Vlaanderen. Ook in tijden van corona nemen mensen de tijd om zich een hele dag te verdiepen in de wondere wereld van de wetenschap"  vertelt piloot Ruben Van Acker.

Ook het Agoria Solar Team maakte gebruik van het platform, en stelde zo voor de eerste keer ooit hun werkplaats tentoon in een digitale rondleiding. Hierin neemt teamlid Ruben Holsbeekx de bezoekers mee door de verschillende ruimtes waar de zonnewagens ontworpen en gebouwd worden.

"Deze digitale editie van de Dag van de Wetenschap biedt gezinnen de kans om op plekken te kijken waar ze anders nooit zouden komen, zoals bijvoorbeeld onze werkplaats in Leuven waar het Agoria Solar Team de negende Belgische zonnewagen bouwt", aldus Ruben Holsbeekx.

Het Leuvense studententeam dat al wagens bouwt sinds 2005 werkt momenteel aan hun negende zonnewagen. Hiermee zullen ze in oktober 2021 opnieuw  deelnemen aan het wereldkampioenschap in Australië om hier hun wereldtitel te verdedigen. 

Bekijk hier de digitale rondleiding door onze werkplaats

 


Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x