9 oktober 2017

Belgisch Solar Team klimt op naar vijfde plaats op WK

Click here to read the English version of this article.

De Belgische zonnewagen is vandaag één plaats opgeklommen in het klassement van het wereldkampioenschap voor zonnewagens. De Leuvense studenten staken het team van de universiteit van Sydney voorbij en staan nu op de vijfde plaats. Morgen zetten ze hun inhaalrace verder.

 

Zaterdag startte in de Australische stad Darwin het wereldkampioenschap voor zonnewagens. 42 teams rijden met een zelfgebouwde zonnewagen 3021 kilometer van Darwin naar Adelaide. Gisteren kreeg het Belgische Punch Powertrain Solar Team te maken met pech. Maar vandaag verliep alles volgens plan: “Na een halve dag racen zijn we de Universiteit van Sydney voorbijgestoken”, zegt Adrian Baiets. “Het was een goede dag zonder technische problemen en we hebben de dag afgesloten als vijfde in de stand.”


Weer speelt belangrijke rol

De komende dagen zal vooral het weer een hoofdrol spelen in de race. De dag begon met een blauwe hemel, maar na de middag staken er al snel wolken op. Ook voor morgen en overmorgen worden er wolken voorspeld. De KU Leuven-studenten maken er zich niet al teveel zorgen over: “We zijn goed voorbereid en hebben zelfs een weerman van het KMI bij”, zegt Lynn De Haes. “Hij geeft voortdurend weerberichten door aan de wagen die vlak achter de zonnewagen rijdt.”

 

 

Op basis van die updates bepaalt het team hoe snel de zonnewagen rijdt. Adrian Baiets: “Wanneer er bijvoorbeeld een wolk is, moet je de afweging maken of je net sneller gaat rijden, zodat je sneller terug in de zon bent. Of je beslist om net trager te rijden zodat je minder energie verbruikt. Wat onze strategie is, gaan we natuurlijk niet prijsgeven aan onze concurrenten.” Het Nederlandse team van de TU Delft is koploper, op de voet gevolgd door het Japanse team Tokai. De universiteit van Twente is derde en de University of Michigan rijdt als vierde.


De zonnewagen reed vandaag 626 kilometer, met een gemiddelde snelheid van 76 kilometer per uur. Van de 3021 af te leggen kilometers heeft het team al 1214 kilometer gereden. De studenten sloten de dag af bij de vierde controle stop in het stadje Barrow Creek. Morgen zetten ze hun inhaalrace op de concurrentie verder.

 

 

Gisteren werd één van de teamleden geïnterviewd door BBC World News!

 

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x