2 augustus 2021

Solar Team onthult negende Belgische zonnewagen

Vandaag heeft het Agoria Solar Team met trots hun nieuwe zonnewagen voorgesteld voor het Afrikamuseum in Tervuren. 20 jonge ingenieursstudenten van de KU Leuven onthulden de hoogtechnologische wagen die ze in het afgelopen jaar hebben ontworpen en gebouwd. Opvallend? De door zonne-energie aangedreven wagen heeft slechts drie wielen en een unieke gestroomlijnde kogelvorm.

Het Agoria Solar Team bouwt om de twee jaar een volledig nieuwe zonnewagen om hiermee de sterktes van hernieuwbare energie en de nieuwste technologieën aan te tonen. De voorstelling vond plaats aan het Afrikamuseum in Tervuren, een goed passende locatie aangezien het Solar Team dit najaar voor het eerst zal deelnemen aan een internationale raceuitdaging op het Afrikaanse continent. De lat ligt hoog voor de Belgen, want met hun vorige zonnewagen uit 2019 werd het team zowel Europees- als wereldkampioen.


Drie wielen en een spitse neus

De ondertussen negende Belgische zonnewagen is op verschillende vlakken verbeterd en geoptimaliseerd vergeleken met haar voorgangers. Meest opvallend is de keuze voor een spitse wagenvorm. Deze gestroomlijnde vorm zorgt voor een minimale luchtweerstand tijdens het rijden wat finaal resulteert in een sterk verminderd energieverbruik van de zonnewagen.

Naast de unieke wagenvorm heeft de BluePoint Atlas ook een wiel minder dan voorgaande zonnewagens. Het voordeel van een driewieler is het verminderde contactoppervlak met de ondergrond waardoor er minder wrijving ontstaat. Om de stabiliteit tijdens het rijden te verbeteren heeft de zonnewagen twee wielen vooraan en één centraal wiel achteraan.  


Nieuwe uitdaging in de Sahara

In normale omstandigheden zou het Belgische team dit najaar hun titel verdedigen op het wereldkampioenschap in Australië. Door de coronapandemie en de strenge veiligheidsmaatregelen in Australië kan de uitdagende rit doorheen de Outback echter niet plaatsvinden dit jaar. Een tegenvaller voor Solar Teams van over de hele wereld die al snel de handen in elkaar sloegen om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Het Agoria Solar Team zal in oktober 2021 deelnemen aan de Solar Challenge Morocco, een gloednieuwe zonnerace doorheen de Marokkaanse Sahara. Studententeams van universiteiten over heel de wereld zullen het tegen elkaar opnemen in een rit van 2.500 kilometer langs de voet van het Atlasgebergte. Het is ook naar dit gebergte dat de nieuwe zonnewagen, de BluePoint Atlas, is vernoemd.Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x